مالیات عملکرد در نظام مهندسی: امروزه موضوع مالیات و نحوه پرداخت آن تبدیل به یکی از مهمترین و اساسیترین سؤالات مردم بیشتر کشورها شده است. پرداخت مالیات، از زمانهای دور و شاید ابتدای تمدنها، وجود داشته و هر چقدر که زمان میگذرد، چگونگی پرداخت آن و روشهای دریافت مالیات توسط دولتها، فرق میکند. اکثر کسب و کارها و مشاغل باید متناسب با نوع کسب درآمدشان مالیات بپردازند. نظام مهندسی نیز از این قاعده مستثنا نیست و ملزم به پرداخت مالیات است.
به همین خاطر ما در این مطلب مالیات عملکرد در نظام مهندسی قصد داریم در رابطه با مالیات نظام مهندسی و تمام ابعاد آن صحبت کنیم. همانطور که میدانید ما دارای چندین نوع مالیات هستیم که در ادامه به صورت مختصر به آنها نیز اشاره خواهیم کرد. همچنین خواهیم گفت که مالیات نظام مهندسی و همچنین مالیات مهندسین ناظر، چگونه حساب شده و دریافت میگردد. پس برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مالیات عملکرد نظام مهندسی، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
انواع مالیات شامل اشخاص حقیقی را میتوانیم به دو گروه کلی تقسیم بندی کنیم: مالیات مستقیم و مالیات غیرمستقیم. مالیات مستقیم به هزینههایی گفته میشود که بدون وجود هیچ گونه واسطهای و همچنین بهصورت کاملا مستقیم، از درآمد حاصله خود شخص، توسط مأموران سازمان مالیاتی اخذ میشود. تمام افرادی که در کشور ایران زندگی میکنند، موظف به پرداخت مالیات مستقیم است. این نکته را بهتر است بدانید که اگر فردی در خارج از کشور ایران زندگی میکند ولی در ایران دارای درآمد است، باید مالیات درآمد مربوط به آن را پرداخت نماید.
مالیات غیرمستقیم، مالیاتی است که به صورت غیرمستقیم یا با حضور یک واسطه، از افراد اخذ میگردد. برای مثال، هنگامی که شما داخل یک فروشگاه، یک وسیله را خرید میکنید، درصدی از میزان مبلغ پرداخت شده توسط شما، به عنوان مالیات آن کالا حساب میشود.
مطابق تبصره شماره سوم ماده ۱۷۷ قانون مالیاتهای مستقیم که در بند قبلی به آن اشاره کردیم، اعضای سازمان مهندسی مکلفاند در مدت ۴ ماه بعد از تاریخ شروع فعالیت خود، یعنی صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی، بر حسب آدرس ثبت شده در قسمت پشتی پروانه اشتغال به کار نظام مهندسی خود، به حوزهها و سازمانهای مالیاتی مربوطه مراجعه کرده و سپس برای تشکیل پرونده مالیاتی اقدام کنند.
این افراد بایستی پس از ثبت نام کد اقتصادی، به صورت هر ساله، اظهارنامه مالیاتی مربوط به خود را در سامانه www.tax.gov.ir ثبت کنند. مطابق ماده ۱۷۷ قانون مالیاتهای مستقیم، محل اصلی و قانونی برای تشکیل پرونده مالیاتی، بر اساس محل سکونت یا اقامتگاه قانونی شخص است. البته در ارتباط با مالیات مهندسین ناظر (به طور کلی نظام مهندسی) دارای پروانه اشتغال به کار، بایستی از آدرس درج شده در پشت پروانه مشغول به کار، به منزله اقامتگاه قانونی و ملاک تعیین مالیاتی وی استفاده کرد. لازم به ذکر است اگر شخص در یک حوزه غیر مرتبط، اقدام به تشکیل پرونده مالیاتی کند، خود شخص مسئول تبعات قانونی آن خواهد شد.
حتما این نکته را به ذهن بسپارید که اشخاص حقیقی که نامشان به عنوان شاغل (چه پاره وقت و چه تمام وقت) یا هیئت مدیره در قسمت پشتی پروانه اشتغال به کار اشخاص حقوقی ثبت شده است، به منظور تشکیل پرونده مالیاتی لازم است. شما قادر خواهید بود یک کپی برابر اصل از پروانه اشتغال خود را از امور مربوط به سازمان خود (سازمان مهندسی) دریافت نموده و به هنگام تشکیل پرونده مالیاتی، به حوزه مربوطه ارائه نمایید.
توجه کنید که برای پیش ثبت نام کد اقتصادی، بایستی ابتدا کد 6 رقمی واحد مالیاتی را از سازمان امور مالیاتی مربوطه اخذ و سپس نسبت به پیش ثبت نام اقدام کرد.
به احتمال زیاد میدانید که کلیه اشخاص حقوقی و حقیقی برای ثبت نام، ملزم به اجرای ترتیباتی هستند که سازمان امور مالیاتی کشور اعلام کرده است. افراد برای این منظور، ابتدا باید به سامانه www.tax.gov.ir مراجعه کرده و در گام اول، نسبت به ثبت نام و همچنین صدور شماره اقتصادی اقدام نمایند. ثبت نام شماره اقتصادی دارای دو مرحله است. مرحله اول، پیش ثبت نام و مرحله دوم، ثبت نام نهایی است.
پس از انجام پیش ثبت نام، یک بسته پستی که حاوی نام کاربری و رمز ورود به آدرس مودی اعلام شده است، از طریق پست ارسال میشود. بعد از این اتفاق، باید دوباره به سامانه www.tax.gov.ir مراجعه کرده و این بار مرحله نهایی ثبت نام را تمام کنید. پس از تکمیل مرحله آخر و همچنین تأیید اطلاعات، کد اقتصادی شما صادر شده و به آدرس مودی ارسال خواهد شد.
توجه کنید که برای اشخاص حقیقی، تاکنون هیچ کد اقتصادی صادر نگشته است. اما برای ارسال اظهارنامه بایستی حتما هر دو مرحله ثبت نام کد اقتصادی انجام شود و شماره وضعیت ثبت نامی شما شماره 45 باشد. اگر اینگونه نباشد، امکان ارسال اظهارنامه الکترونیکی مقدور نیست که طبیعتا جرایم قانونی را برای شخص در پی خواهد داشت.
مهندسان ناظر که هیچ فعالیت کاری مرتبط با پروانه اشتغال خود نمی-کنند، باید حتماً در ماه خرداد هر سال، به سایت اداره امور مالیاتی به آدرس www.tax.gov.ir مراجعه کرده و در قسمت مربوط به اظهارنامه، در بخش میزان درآمد، هزینه را رقم 0 ثبت کنند و اظهارنامه الکترونیکی را ارسال نمایند.
قبل از اقدام به تسلیم اظهارنامه، اعضای سازمان نظام مهندسی باید به اطلاعیههای صادر شده از طرف اداره امور مالیاتی در سایت سازمان مورد اشاره، دقیقاً دقت نمایند. تا در نهایت، مطابق دستورالعملهای صادره از طرف سازمان اقدام به خوداظهاری کند.
عدم تسلیم اظهارنامه در زمان تعیین شده، نه تنها سبب عدم قابلیت استفاده از معافیت پایه ثابت سالیانه خواهد بود؛ بلکه موجب میشود سازمانهای مالیاتی، مالیات عملکرد نظام مهندسی در سال مد نظر را از طریق علی الرأس تعیین کند.
به منظور فعال کردن ابلاغ الکترونیک میبایست مراحل زیر را طی کنید. ابتدا به سایت مربوطه مراجعه کرده و سپس با استفاده از رمز عبور و نام کاربری شخصی خود به سامانه کاربری مودی مالیاتی وارد شوید. از سمت راست صفحه کاربری، گزینه ابلاغ الکترونیک را انتخاب کنید. سپس بر روی گزینه درخواست ابلاغ الکترونیک کلیک کنید که در ستون چپ جدول اطلاعات مودی مالیاتی قرار دارد.
در گام بعدی کادرهای درخواست ارسال پیامک و تأیید صحت اطلاعات کاربری را انتخاب کنید. سپس بر روی گزینه تأیید اطلاعات و درخواست کلیک کنید. پس از این، زمانی که ابلاغ الکترونیکی فعال شد، تمامی ابلاغها از این طریق ارسال خواهد شد و نیازی برای حضور در محل داراییها وجود نخواهد داشت.
بعد از اینکه به سامانه مذکور در قسمت قبل مراجعه کردید، بر روی متن مربوط به فعالیت اینتاکد کلیک کنید و در جدول مربوطه با شرح زیر کدهای مورد نظر را انتخاب کنید. در فیلد اول، بخش خدمات را کلیک کنید و انتخاب نمایید. در فیلد بعدی، کد ۱۲ که امور ساخت و ساز و پیمانکاریهای مربوطه است را انتخاب نمایید. در فیلد بعدی، ترجیحاً شماره صفر خدمات انتخاب شود. در فیلد بعدی، کد مخصوص انتخاب گردد. در قسمت مربوط به شرح فعالیت، بایستی عنوان دقیق فعالیت شغلی که در پروانه اشتغال به کار ثبت شده است، درج کنید. بعد از پایان ثبت اطلاعات بر روی کلید ثبت کلیک کرده و ثبت اطلاعات را انتخاب کنید. یادتان باشد که سطح فعالیت را نیز ۱۰۰ درصد انتخاب کنید.
بعد از تشکیل پرونده مالیاتی در سایت، مهندسان تا پایان وقت مقرر (اشخاص حقیقی) میتوانند اظهارنامه مالیاتی سالیانه خود را به صورت الکترونیکی به آدرس www.tax.gov.ir ارسال کنند.
اظهارنامه فرمی است که بر طبق مقررات از سمت سازمان امور مالیاتی کشور تهیه شده و در اختیار مودیان مالیاتی قرار میگیرد. اظهارنامه مالیاتی حاوی اطلاعات شخصی و هویتی و نیز اطلاعاتی درباره درآمد، دارائیها و سود و زیان اشخاص است.
ما در هلدینگ پرآو سعی نمودیم اطلاعاتی در رابطه با مالیات عملکرد در نظام مهندسی و همچنین تمام ابعاد را ارائه دهیم. در ابتدا اشاره کردیم که مالیات دارای دو نوع مستقیم و غیر مستقیم است و هر کسی که در ایران زندگی میکند، ملزم به پرداخت مالیات مستقیم است. به مدارک لازم برای تشکیل پرونده مالیاتی نظام مهندسی اشاره کردیم که حتما نیاز به پروانه اشتغال به کار بود که در قسمت پشت آن، اطلاعات مربوطه باید ثبت گردیده باشد.
گام مهم دیگر، ثبت نام کد اقتصادی است که برای این منظور، مهندسان باید ابتدا به سامانه www.tax.gov.ir مراجعه کرده و نسبت به ثبت نام اقدام کنند. البته مهندسانی هم که هیچ فعالیت شغلی مرتبط با پروانه اشتغال خود ندارند، میتوانند در خرداد ماه هر سال با مراجعه به سایت امور مالیاتی، در بخش میزان درآمد، رقم صفر را ثبت کنند. برای فعال سازی ابلاغ الکترونیکی میتوان از سامانه کاربری مودی مالیاتی اقدام کرد. در نهایت امیدواریم که توانسته باشیم به بعضی از سؤالات شما پاسخ دهیم.