اگر بخواهیم به طور خلاصهترین حالت ممکن برای شما مشارکت در ساخت را توضیح دهیم، باید بگوییم که مشارکت ساخت در واقع عقدی است که به واسطه آن مالک ملک خود را در اختیار سازنده ساختمان قرار می دهد. در ادامه گرفتن مسئولیت مشارکت در ساخت، سازنده ساختمان متعهد است تمامی عملیات اجرایی و هزینه های نوسازی و تخریب را به عهده بگیرد.
در این قرارداد تقسیم واحدهای آپارتمانی با توجه به ارزش زمین و هزینه های تخریب و نوسازی بین طرفین انجام می گردد.
سرمایه گذاری مشترکی برای ساخت ملک است بین صاحب اصلی ملک یا مالکین از یکسو و مجری یا مجریان از سوی دیگر که گروه اول زمین و گروه دوم هزینه ها را تقبل می نمایند.
طرفین عقد قرارداد مشارکت در ساخت می توانند چندین نفر در قبال چندین نفر دیگر تعهد به انجام امری را نمایند. در عقد قراردا مشار کت در ساخت نفر اول به عنوان مالک اصلی شناخته می شود و نفر دوم به عنوان مجری طرح در نظر گرفته می شود.
دو طرف قرارداد در قابل یکدیگر تعهداتی دارند که عبارت است از تعهد مالک به تسلیم زمین به عنوان سرمایه به مجری طرح و در مقابل تعهد مجری به پرداخت هزینه های لازم ساخت به عنوان سرمایه خود.
یکی از مهم ترین مواردی که در مورد مشارکت در ساخت وجود دارد این است که چگونه از کلاهبرداری مشارکت در ساخت جلوگیری نماییم. یا سوالاتی که از این قبیل که چگونه مانع کلاهبرداری در قرارداد شویم و اگر خسارتی را متحمل شدیم بتوانیم به راحتی خسارت وارد شده را جبران نماییم.
کلاهبرداری مشارکت در ساخت گونه های مختلفی دارد که به چند مورد از آنها اشاره خواهیم کرد:
یکی از مشاغلی که روز به روز در حال افزایش است، ساختمان سازی است. جمعیت افراد جویای کار و درآمد که به شهرها مهاجرت می کنند در حال افزایش است، همچنین بخش زیادی از جمعیت کشور را افرادی تشکیل می دهند که در سن کار و کسب و در آمد هستند، به همین دلیل ساختمان سازی جهت تامین محل سکونت و اشتغال این افراد بیشتر از قبل رواج پیدا کرده است. یکی از روش های ساخت، مشارکت در ساخت است که در این مقاله صفر تا صد مشارکت در ساخت، توضیح داده می شود.
نوعی قرارداد پیمانی ساختمان سازی است که بین مالک و پیمانکار عقد می شود. حتما با شرایطی مواجه شدید که یک مالک قصد بازسازی یک منزل و یا ساخت ملک در یک زمین را دارد، ولی خود توانایی و یا وقت انجام آن را ندارد. با بستن قرارداد مشارکت در ساخت، مالک ملک خود را در اختیار پیمانکار قرار می دهد تا آن را بازسازی کند. بر اساس هزینه های تخریب و اجرایی ساختمان، در زمان اتمام کار واحدها بین سازنده و مالک تقسیم می شوند. در واقع هدف از این قرارداد، نوعی سرمایه گذاری مشترک برای ساخت آپارتمان است .
برای شروع این همکاری، اولین و مهم ترین کار داشتن قرارداد است که بر اساس قوانین وضع شده در زمینه مشارکت در ساخت باشد. مواردی که در این سند بسیار مهم است و باید به آنها دقت کرد شامل موارد زیر هستند:
با توجه به اینکه بخشی از ملک در اتمام کار متعلق به سازنده است، باید در سند نام سازنده ذکر شود. البته درست نیست که این کار در ابتدای اجرای پروژه انجام شود، زیرا سازنده هنوز کاری انجام نداده است. بهتر است هنگامی که 50 درصد پروژه پیش رفت، نسبت به ثبت نام سازنده در سند ساختمان، به نسبت سهمی که از طبقات دارد، اقدام کرد.
در کنار این موارد، ارائه جدول زمان بندی برای پیش برد پروژه اهمیت بالایی دارد. سوالی که پیش می آید این است که ضرورت ارائه زمان بندی در چیست؟ با داشتن برنامه زمانی برای انجام تمامی مراحل ساختمان سازی، شما به طور تقریبی مدت زمان انجام پروژه را می دانید و اگر سازنده تخلفی انجام داد و زمان بیشتری برای تحویل پروژه صرف کرد، می توانید نسبت به احقاق حق خود اقدام کنید. در غیر این صورت، باید تا زمان اتمام کار صبر کرده و بعد برای گرفتن حق خود به مراجع قضایی مراجعه کنید. این امر در نهایت به ضرر مالک تمام می شود. زیرا علاوه بر زیان مالی، باید زمان زیادی را برای پیگیری مراحل قانونی درخواست خود صرف کند.
معمولا این قرارداد، در 10 ماده تنظیم می شود. در این قرارداد موارد زیر ثبت می شود:
کلاهبرداری می تواند از هر طرف مالک و یا سازنده انجام شود. در صورتیکه هریک از اینها، صادق نبوده و به نحوی از شرایط سو استفاده کنند، کلاهبرداری محسوب می شود.
تقسیم بندی سود و ضرر در پیمان مدیریت، به صورت درصدی انجام می شود. مثلا مالک و سازنده قید می کنند که به صورت 50-50 همکاری می کنند. به این معنی که نصف سود و طبقات برای مالک، و نیمه دیگر برای سازنده است. این مشارکت می تواند به صورت 70-30 یا درصدهای توافقی دیگر باشد. به همین نسبت، تقسیم بندی طبقات نیز بر اساس درصد مشارکت صورت می گیرد. این مورد باید در ابتدای تنظیم قرارداد و به صورت رسمی ثبت شود تا هرکدام از ابتدای کار، میزان حق خود را بدانند.
نکته ای که باید در هنگام عقد قرارداد به آن دقت کرد، اجازه فروش و یا پیش فروش است. اگر هریک از طرفین این اجازه را به طرف مقابل دهد، در صورت فروش واحدها نمیتواند ادعایی داشته باشد و فرد خاطی را نمی توان به هیچ عنوان، مورد بازخواست قرار داد. بهتر است که واحدهای تعلق گرفته به هر طرف، از طریق تقسیم نامه رسمی در ابتدای مشارکت مشخص شود.
هلدینگ پرآو با سابقه درخشان خود در زمینه انجام پروژه های عمرانی و ساختمانی، آماده عقد قرارداد مشارکت در ساخت با مالکان است. این اطمینان را داشته باشید که در صورت همکاری با پرآو، پروژه ساخت شما در موعد مقرر آغاز شده و به پایان می رسد و از نظر کیفیت ساخت و مصالح استفاده شده، بهترین درجه را خواهد داشت.