با گسترش صنعت شهرسازی و شهرک سازی و همچنین افزایش تقاضا برای ساخت ساختمانها و برجها و آپارتمانهای مختلف، میزان نیاز به طراحانی حرفهای و زبده برای طراحی نمای ساختمان، روز به روز در حال افزایش است. شاید در نگاه اول طراحی نمای یک ساختمان کار سادهای به نظر برسد، اما هر چیزی در گفتار آسان، ولی در عمل سختیهای خودش را دارد. میدانیم که کار هرکسی نیست که بخواهد با استفاده از نرم افزارهای ویژه، نما و طرح یک ساختمان را طراحی کرده و سپس توسط عوامل اجرایی و معمار، ساختمان مذکور را به مرحله ساخت برساند.
به علت اهمیتی که نحوه طراحی و آماده سازی مقدماتی شکل و نمای ساختمان دارد، ما نیز در این مقاله قصد داریم در رابطه با اهمیت نمای ساختمان و چگونگی طراحی منحصر به فرد و ایده آل شکل و شمایل و به صورت کلی نمای ساختمان صحبت کنیم. قابل ذکر است اگر شما نیز تصمیم دارید در آینده نزدیک، برای خود یا هر یک از افراد دیگر، یک ملک تجاری، مسکونی، ویلایی و غیره بسازید یا خودتان مهندس ساختمان بوده و نمای ساختمان را خود طراحی خواهید کرد و یا به دنبال یک مهندس کاربلد و حرفهای برای طراحی نمای ساختمان خود هستید، پیشنهاد میکنیم که این مطلب را به طور کامل و دقیق مطالعه کنید.
همه ما به هنگام خرید یک منزل مسکونی یا هر ساختمان دیگر، شاید اولین و مهمترین معیاری که مورد توجه و بررسی قرار میدهیم، نمای ساختمان و نحوه طراحی نمای ساختمان است. بنابراین ابتدا نمای ساختمان را خدمتتان تعریف میکنیم؛ به صورت عام و کلی اگر بخواهیم تعریفی علمی و مورد پذیرش همگانی از نمای ساختمان داشته باشیم، به خارجیترین قسمت یک ساختمان که در دید همه افراد قرار میگیرد، نمای یک ساختمان گفته میشود.
در حقیقت نمای ساختمان همانند یک پوشش سبب شکل دادن و روح دادن به یک ساختمان میشود و همانطور که اشاره شد مهمترین بخش برای یک ساختمان، نمای آن به حساب میآید. در واقع این که نمای یک ساختمان چگونه ساخته شود، میتواند بر روند و فرایند ساخت بقیه قسمتهای ساختمان تأثیر بگذارد.
کاربرد نمای ساختمان در زمانهای گذشته غالباً به عنوان نقش حفاظتی برای ساختمانها بود. اما در زمانهای امروزی بیشتر از هر قسمت دیگر، در طراحی نمای ساختمان، به زیبایی آن اهمیت میدهند. به طوری که در ساخت و سازهای امروزی طراحی نمای ساختمان مرحله مهمتر و با ارزشتری نسبت به ساخت بدنه داخلی آن است.
جالب است بدانید که نمای ساختمان در دنیای امروز نقش بسیار شگفتی در زیباییهای مختص به یک ساختمان دارد. در واقع نحوه ایجاد نما برای یک ساختمان با توجه به کارکرد آن ساختمان، میتواند در طراحی ما نقش بسزایی داشته باشد. البته قابل ذکر است که نمیتوان برای هر سازه مسکونی از تمام انواع نماها استفاده کرد و هر محیط ساختمانی، بایستی توسط طرح مناسب آن، ساخته شود که در ادامه به انواع طراحی نمای ساختمان اشاره خواهد شد.
همان طور که اشاره شد، طرح نمای ساختمان یکی از اساسیترین معیارها برای ارزش گذاری یک ساختمان است. گفتیم که علاوه بر کیفیت نمای ساختمان، حائز اهمیت است که بدانیم چه نمایی را برای چه نوع ساختمانهایی به کار ببریم؛ مثلاً برای یک ساختمان ویلایی پیشنهاد میشود که از نمای آجری استفاده نشود. اما به صورت کلی، در ادامه به بعضی از انواع نماهای طراحی ساختمان اشاره میکنیم.
اولین مورد، نمای آجری است که یکی از معروفترین نماهایی است که از زمانهای دور تا امروز مورد استفاده قرار گرفته است. آجرها در نوعهای متعدد و مختلفی ساخته شده و در اختیار سازندگان ساختمانها قرار میگیرند. علاوه بر آن، آجر به دلیل زیاد بودن تنوع، سبب شده است تا طراحی نمای آجری بسیار متنوع شود. نمای آجری ساختمان ممکن است به صورت ساده یا به صورت دکوری طراحی شود و جالب است بدانید که در هر دو شکل طراحی آجری، ساختمان حاوی جلوهای زیبا خواهد شد.
یک مورد دیگر از طراحی نمای ساختمان، استفاده از نماهای کامپوزیتی است. طراحی نمای ساختمان کامپوزیت به وسیله استفاده از ورقهای کامپوزیت آلومینیومی انجام میشود. مهمترین مزایای کامپوزیت نما، داشتن وزنی سبک، تنوع رنگ بالا و همچنین مقاومت حرارتی، رطوبتی و صوتی است. بهتر است بدانید، در حال حاضر در اکثر طراحی ساختمانهای مدرن، از ورقهای رنگارنگ کامپوزیت استفاده میکنند. البته یکی از بزرگترین معایب نمای کامپوزیت، بالا بودن قیمت آن است.
مورد دیگری که در طراحی نمای ساختمان به کار برده میشود، استفاده از نمای سیمانی است. هر چند استفاده از نمای سیمانی برای طراحان و سازندگان ساختمان ارزان تمام میشود؛ ولی نمای سیمانی، امکان شکستگی و ترک خوردگی دارد. همچنین نمیتواند به خوبی به عنوان عایق صوتی عمل کند. یکی از معایب دیگر نمای سیمانی ساختمان، جذب سریع گرد و خاک به خود است.
انواع دیگر نیز ممکن است در طراحی ساختمان مدرن و کلاسیک استفاده شود. مثلاً انواع نمای سنگی، شیشهای، بایرامیکس و چوبی که از توضیحات اضافه در مورد این نماها صرف نظر میکنیم. در کل، نتیجه گیری ما این است که هر چه تنوع رنگ و کیفیت نمای انتخابی بیشتر باشد، در زیبایی ساختمان تأثیر چند برابری خواهد گذاشت.
در زیر به عواملی که ممکن است در نماسازی مدرن ساختمان تاثیر بگذارند اشاره میکنیم:
در متنهای بالاتر نیز اشاره کردیم که بسته به نوع کارکرد ساختمان، باید از نماهای مخصوص خود استفاده کنیم. مثلاً ساختمانهای اداری، فرهنگی، تجاری و غیره دارای نمای مختص به خود هستند.
از جمله ویژگیهای نمای مدرن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در این قسمت از مطلب به چگونگی انتخاب نمای مناسب برای ساختمان ویلایی ساده میرسیم. نمای یک ویلا بهتر است متناسب با نحوه طراحی داخل ساختمان ویلا طراحی شود. غالباً امروزه برای ساختن ساختمانهای ویلایی از نماهای مدرن و ساده که در بالا ذکر کردیم استفاده میشود. نمای ساختمانهای ساخته شده و خانههای ویلایی افزون بر افزایش ارزش مادی و اقتصادی ساختمان، سبب افزایش و بهبود جذابیت و زیبایی فضای شهر نیز می گردد.
برای طراحی نمای خانه ویلایی مدرن ممکن است از مواد مختلفی مانند شیشه، سنگ، چوب و غیره استفاده شود. البته عدهای از طراحان ساختمان ویلایی، به منظور افزایش زیبایی ساختمان، مواد مختلف ذکر شده را با یکدیگر ترکیب کرده و در نمای ساختمان به کار میبرند. یک مورد مهم دیگر نیز وجود نورپردازی در نمای ساختمان است که میتوان با کمک انواع نورهای رنگی، جلوههای دیگر به ساختمان بخشید.
امروزه اغلب افراد در طراحی نمای ویلای خود از نمای مدرن استفاده میکنند که البته این نما در کشورمان ایران نیز طرفداران زیادی را به سمت خود جلب نموده است. نوع دیگر، نمای ویلا کلاسیک است؛ این نما از قدیمیترین نماهاست و بخاطر داشتن قدمت زیاد، این نما نیز طرفداران بسیاری دارد. معماران در طراحی این نما، بیشتر از سنگهای مرمر و گرانیت استفاده میکنند.
سومین مورد از نماها، نمای ویلا مینیمال است. هدف از نمای مینیمال، استفاده حداقلی از مصالح و تزئینات مختلف است. برای نمای مینیمال، استفاده از سنگهای گران قیمت زینتی به هیچ وجه توصیه نمیشود. زیرا اساس آن، استفاده از کمترین تجهیزات است. مورد بعدی، نمای ویلای رومی است که به نمای لاکچری و صنعتی نیز مشهور است. یکی از علل مهم کاربرد این نما، استفاده از سنگ مرمر و دیگر سنگهای گران قیمت در ساختار آن است.
مورد آخر، استفاده از سنگ در نمای ویلاهاست. علت این امر، وجود خللهای زیاد در سطح سنگ است که سبب هنگام اتصال آن به نما، سیمان به سوراخهای موجود در پشت سنگ نفوذ کند و در داخل آن نگه داشته شود.
در این مطلب سعی بر آن شد که اطلاعاتی جامع و همچنین مفید و کاربردی در رابطه با طراحی نمای ساختمان و انواع آن و همچنین طراحی نمای ویلاها ارائه شود. همان گونه که انسانها به وسیله ظاهرشان شناخته شده و مورد ارزیابی قرار میگیرند، ساختمانها و بناها نیز اینگونه هستند. طراحی مناسب نمای یک ساختمان میتواند علاوه بر افزودن ارزش مادی بر آن ساختمان، موجب زیبایی خود ساختمان و همچنین محیطی که بنا در آن قرار دارد شود. بگذریم از این که میتواند موجب جذابیت کل فضای شهر نیز شود.
معماران برای طراحی انواع نماهای ساختمان از مواد اولیه مختلفی مانند فلزات و سنگ و چوب و غیره استفاده میکنند. همچنین این نکته را نیز ذکر کردیم که بناهای مختلف با توجه به کاربردی که دارند نمای مختص به خود را دارا هستند.
در آخر پیشنهاد پرآو به شما که هم اکنون در حال خواندن این مقاله هستید این است که اگر قصد ساخت یک ساختمان مسکونی، تجاری یا حتی یک ویلا را دارید، حتماً به نمای آن اهمیت بیشتری قائل شوید. سعی کنید متناسب با بودجهای که در اختیار دارید، طراحی نمای ساختمان شما به نحو احسنت انجام شود.